Bij ons thuis gaat er sinds we een kind hebben heel wat was doorheen. Die kleintjes maken elke dag een outfit vies, smeren alles onder wat ze aanraken en daarboven op gebruiken we natuurlijk ook nog eens wasbare luiers. Hiervoor moet de wasmachine ook elke dag een keer draaien. Kort om er is heel veel was bij ons thuis en dus gaat er ook heel veel wasmiddel door heen. Dit wasmiddel maken we nu al een tijd zelf. We hebben veel geëxperimenteerd met verschillende recepten en hebben nu eindelijk iets gevonden wat goed werkt. Dit recept is echt de eenvoud zelfde.

Waarom zelf maken?

Zelf je (vloeibare) wasmiddel maken is heel erg makkelijk, maar waarom zou je het eigenlijk doen? Ten eerste is zelfgemaakt wasmiddel een stuk goedkoper dan wasmiddel uit de supermarkt. Dit is natuurlijk erg gunstig voor je portemonnee. Daarnaast bevat zelfgemaakt wasmiddel een stuk minder toxische stoffen en is daarom dus beter voor het milieu en voor je gezondheid. Ook is het recept wat ik hanteer zerowaste want de ingrediënten komen zonder verpakking.

Ingrediënten

Het recept is echt super simpel dit is het enige wat je echt nodig hebt

– Citroenzeep van de Dille en Kamille (100 gram)

– water

– Een fles met een grote opening (of meerdere flessen natuurlijk)

Bereidingswijze

Zet een grote pan met zes liter water op het vuur. Rasp ondertussen de zeep met een keuken rasp. Het makkelijkst is om het gewoon grof te raspen, dat lost minder snel op maar raspt een stuk makkelijker. Als het water begint te koken voeg je de zeep toe, maar zet je het vuur uit. Als je het vuur aanlaat staan dan kan de hele pan schuimen en dit wil je niet. We spreken uit ervaring. Laat de zeep oplossen in het water door het goed te roeren, dit kan even duren. Je hebt nu super vloeibare zeep, maar het wordt een stuk dikker zodra het koud wordt. Je moet het zo af en toe even door roeren en soms nog wat water bij gooien als hij echt te dik is geworden. Ik doe overigens niet aan witte en bonte was, alles is bij ons bont gekleurd dus ik heb ook maar 1 wasmiddel recept wat ik gebruik voor alle was.

Baking soda en azijn

Eventueel kun je ook nog azijn of baking soda bij je was toevoegen. Azijn en baking soda nemen nare geurtjes op dus zorgen er voor dat je was nog beter ruikt. Ook schijnt azijn een fijne wasverzachter te zijn. Baking soda gooide ik wel eens bij onze luierwas om de stank tegen te gaan (luiers stinken nogal, weetje) toen we nog vouwluiers gebruikte. Nu we een nieuw luiersysteem hebben van bamboe gebruik ik het niet meer omdat het slecht schijnt te zijn voor het elastiek in de luiers. Het schijnt dat baking soda ook een blekend effect kan hebben, maar hier heb ik nog niks van gemerkt.

Andere soorten zeep

Natuurlijk hoef je niet perse voor de citroenzeep van Dille en Kamille te kiezen en kun je dit recept ook maken van allerlei soorten zeep. Wij hebben ook een tijdlang wasmiddel gemaakt van Neutral zeep, echter werd de was hier niet goed schoon van en kreeg het een muffe geur. Ik vind de citroen zeep ideaal omdat hij geen verpakking heeft, speciaal is gemaakt voor textiel en hij ruikt lekker naar fruitig en fris. Er zijn ook veel mensen die wasmiddel maken van Sunlight of Marseille zeep. En als je helemaal duurzaam wilt zijn zou je het ook eens kunnen proberen met Aleppo- of Werfzeep.

Waspoeder maken

Ik heb op youtube ook meerder filmpje’s gevonden over hoe je zelf waspoeder kan maken. Dit heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, maar wilde het met jullie delen om te laten zien dat dit ook een optie is. Als een van jullie het geprobeerd heeft hoor ik graag wat jullie ervaring hier mee was!