De temperaturen zijn er al een tijdje naar, maar zomer is het natuurlijk nog net niet. Nog een paar nachtjes wachten tot de zonnewende en tot het écht zomer wordt. De zomer is naast een lekkere warme tijd ook vooral een tijd voor vakantie en festivalplannen. Ook wij hebben vakantie en festivals in de planning staan, maar dan met een twist. Wij gaan niet alleen maar consumeren en genieten, wij willen ook een steentje bijdragen door het te combineren met vrijwilligerswerk. Dit jaar gaan we naar twee festivals en we gaan vier weken naar Zweden. Er is ook nog een derde festival waar we graag heen willen, maar deze laten we naar alle waarschijnlijkheid dit jaar schieten omdat we graag willen sparen voor onze #vanlife droom.

The Living Village Festival
Het eerste festival waar we dit jaar naar toe gaan in the Living Village Festival in het nabijgelegen Dalfsen. Dit festival is vorig jaar in het leven geroepen door de bedenkers van het Levende Dorp, Bob en Cathelijne. Deze toffe hippie’s heb je vast wel eens op tv voorbij zien komen want daar zijn ze de laatste tijd nog al eens te zien geweest. Zij hebben het idee om een dorp te bouwen met gebouwen die gemaakt zijn van levende bomen. Om geld in te zamelen om hun droom te verwezenlijken zijn ze een festival begonnen. Dit festival staat in het teken van duurzaamheid en dingen op een andere manier doen. Natuurlijk is er ook ruimte voor gezelligheid en muziek. Vorig jaar zijn we hier maar één dag geweest omdat ik toen hoog zwanger was, maar die dag hebben we wel kunnen zien dat dit echt een super gezellig festival is. Mooie aankleding, interessante workshops en lezingen, leuke bandjes, warme vuurtjes en vooral heel veel kinderen. Omdat we toen ons kindje snel zouden kunnen verwelkomen besloten we om volgend jaar met ons spruit terug te komen op dit leuke festival. Omdat we ook graag geld willen sparen hebben we ons opgegeven als vrijwilliger bij het festival zodat we gratis naar binnen mogen. Jon-Benjamin heeft geholpen bij het opbouwen van het festival. Een gezellig bezigheid met veel leuke hippies van over de hele wereld. Ik help tijdens het festival mee in de dorpskeuken waar het eten voor de vrijwilligers wordt bereid. Wij zijn erg nieuwsgierig naar wat dit jaar allemaal gaat brengen en vertrekken vanmiddag naar het campingterrein.

WWOOF’en in Zweden
Omdat we een klein budget hebben maar toch graag op reis wilden ging ik op zoek naar mogelijkheden om werken en reizen te combineren. Ik heb toen het WWOOF’en ontdekt. WWOOF staat voor World Wide Oportunities on Organic Farms en is een organisatie die over de hele wereld te vinden is. Het concept is simpel. Vrijwilligers komen op een biologische boerderij werken in ruil voor eten en onderdak. Je wordt lid van een WWOOF organisatie van een land en kan dan een gastgezin zoeken in dat land. Hoeveel uur je per dag werkt en hoe je accomodatie er uit ziet verschilt natuurlijk per boerderij, je kan zelf een boerderij kiezen en contact opnemen met het gastgezin. Wij hebben gekozen voor Zweden. Ik heb zelf een aantal jaar geleden een fanatstisch leuke stage gelopen in Zweden en vond het een prachtig land. Ook de mensen vond ik bovenverwachting aardig. Ik had van meerdere mensen gehoord dat de Scandinaviers wat stug en terughoudend konden zijn, maar zo heb ik dat helemaal niet ervaren tijdens mijn stage op de universiteit van Skara. We zijn bij alle proffesoren en hoogleraren thuis uitgenodigd en het was altijd erg gezellig. Jon-Benjamin is nog nooit in Zweden geweest maar het spreekt hem erg aan al die bossen, bergens en rotsen. Voor een echt buitenmens is Zweden natuurlijk een paradijs. Ook het feit dat de meeste Zweden wel een gastenverblijf in hun tuin hebben deed ons voor dit land kiezen. Met een baby is het wel fijn dat je in een huisje kan zitten en niet een maand in een tent hoeft te wonen. We hebben contact gehad met meerdere boerderijen maar hebben uiteindelijk gekozen voor een boerderij in de buurt van Göteborg, omdat we graag de mooie Zweedse westkust willen bezoeken. Ook ging onze keuze uit naar dit gastgezin omdat ze zelf kinderen hebben. Daarnaast is de man des huize timmerman en Jon-Benjamin hoopt wat nuttige dingen te kunnen leren. Voor mij deden de paarden het hem het lijkt me heerlijk om weer eens op een paardenrug te zitten. We zijn erg benieuwd naar hoe het gaat zijn om vakantie en werk te combineren en hoe het is om een maand in Zweden te wonen. Ik hou jullie op de hoogte via dit blog en hopelijk maken we ook nog een mooi filmpje voor jullie over WWOOF’en.

Landjuweel festival op Ruigoord
Bijna hadden we dit festival laten schieten dit jaar omdat we naar Zweden zouden gaan, maar omdat het een familietraditie is voor Jon-Benjamin hebben we onze trip naar Zweden vervroegd. Ruigoord is een kunstzinnige vrijhaven onder de rook van Amsterdam. Een oase van vrijzinnigheid ingeklemt tussen de saaiheid van de industrie. Landjuweel is het oudste festival van Ruigoord en zeer zeker een bijzonder festival. Er is vanalles te beleven en er is absoluut geen vast thema of gengre op te plakken. Qua muziek kun je van alles beleven, lekker stampen op percussie uit Afrika, swingen op jazz, headbangen op rock muziek of helemaal uit je plaat raven op harde technobeats. Het kan allemaal op Landjuweel. Ook is er theater, dichtkunst, verhalen, stellages, workshops en nog veel meer te vinden. Ik vind zelf altijd de Ruigmarkt ook erg leuk. Kraampjes vol prullaria, leuke hippie kleren en snuisterijen uit verre oorden. Het hoogte punt van Landjuweel is de beeldenroute op zaterdagavond. Dit is een optocht, maar hier blijven de ‘praalwagens’ staan en loopt het publiek de route langs allerlij kunstzinnige uitingen. Jon-Benjamin gaat al vanaf dat hij kind was naar dit festival met zijn familie. Hiermee bedoel ik niet alleen zijn moeder en broers, maar zijn Eureka familie. Een bonte mix van mensen die al lang of minderlang bij Sociaal Culturele Vereniging Eureka in Zwolle zijn betrokken. Samen bouwen ze elk jaar weer een Zwols kampement op de camping van Ruigoord. Landjuweel is onze echte vakantie dit jaar, want hier gaan we geen vrijwilligerswerk doen, maar alleen genieten.