De originele vanlifers dat zijn gepensioneerden. Mensen die een passief inkomen hebben gegenereerd door hun jonge jaren gewerkt te hebben en nu hun ‘oude dag’ elke maand een leuk bedrag op hun bankrekening ontvangen. Niet gek dus dat veel gepensioneerden een campertje kochten om te overwinteren aan de Costa del Sol. Tegenwoordig zijn het echter ook veel jonge mensen die voor het busleven kiezen. Maar hoe betalen ze dat zonder pensioen? Is vanlife alleen weggelegd voor super rijke yuppen die door het verkopen van hun huis zoveel geld over houden dat ze permanent in hun busje kunnen wonen? Zeker niet!

Digital nomads

Vanlife is een woonvorm die door veel jonge mensen wordt bekostigd met een online baan. Deze mensen worden daarom ook vaak ‘digital nomads’ genoemd. Deze digitale nomaden hebben alleen een laptop en toegang tot het internet nodig om hun werk te kunnen uitvoeren. De meest zichtbare groep van deze digital nomads zijn natuurlijk de mensen die hun geld verdienen op social media. Zoals youtube en instagram. Maar dit is zeer zeker niet de enige manier om geld te verdienen op het internet. Veel banen hebben nou eenmaal tegenwoordig niet meer de eis dat je fysiek aanwezig bent op een kantoor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan helpdesk medewerkers die mailtjes beantwoorden, mensen die software ontwerpen of teksten schrijven. Ook zijn er veel freelancers die zelf opdrachten binnenhalen via het internet zoals grafisch vormgevers, coaches en fotografen.

Ons plan om online geld te verdienen

Ook wij hopen dat we ons bij de karavaan van de digitale nomaden mogen voegen. Ik hoop dit te gaan doen met bloggen. Misschien vraag je je af hoe het schrijven van korte artikelen geld op kan leveren. Er zijn meer manieren hoe je geld kan verdienen met bloggen, maar het komt in essentie vaak neer op reclame maken voor een ander. Zo heb je bijvoorbeeld misschien in mijn vorige blog over zerowaste menstrueren en de blog over afval verminderen verschillende links gezien naar producten bij een grote webshop. Als jij besluit het door mij aanbevolen product (of elk ander product wat je besteld via mijn link) krijg ik 10% van het aankoopbedrag. Als je dus via mijn link op die webshop komt en je opeens herinnerde dat je die dure tv wilde kopen krijg ik ook 10%.

Cursussen en E-books

Ook kun je naast reclame maken voor anderen op je blog ook geld te verdienen door zelf digitale producten te maken en te verkopen via je blog. Zo kun je bijvoorbeeld zelf digitale boeken schrijven over een onderwerp waarin je je gespecialiseerd hebt. Natuurlijk moet dit onderwerp dan wel voor mensen interessant genoeg zijn dat ze geld willen betalen voor die kennis. Ook kun je bijvoorbeeld zelf digitale cursussen maken of online college’s geven. Lijkt het jullie interessant dat ik bijvoorbeeld een online cursus over afval verminderen ga ontwikkelen? Of een E-boek over het verduurzamen van je leven in 100 kleine stapjes? Ik ben benieuwd of jullie dat soort producten zouden kunnen waarderen. Voor nu houdt ik het even op af en toe reclame maken voor een ander.

Geen onzin verkopen

Wees gerust ik zal jullie geen onzin aan proberen aan te smeren, maar echt oprecht goede producten die kunnen bijdragen aan een duurzamer leven. Zie het als een win-win situatie. Jij bent op zoek naar tips over een duurzaam leven en ik geef je die, met sporadisch een link naar een duurzaam product. Jij blij met je nieuwe product en ik blij met een klein inkomen. Om dit voor elkaar te krijgen moet mijn blog natuurlijk wel door veel meer mensen worden gelezen. Hier ben ik hard mee bezig. Maar met dingen zoals bloggen, instagrammen en youtube filmpjes maken moet je ook altijd een beetje geluk hebben dat het aanslaat. Dus als het bloggen dan toch niet slaagt heb ik nog andere idee├źn over hoe we online geld kunnen verdienen.

Ons back-up plan

Ik speel al een tijdje met het idee om een cursus tot opvoed-coach te volgen. Ik ben erg geïnspireerd geraakt in het onvoorwaardelijk en bewust opvoeden. Naar mijn mening zorgt deze opvoedstijl voor de beste band tussen ouder en kind. Ik ben zeker van plan om hier ook meer over te gaan bloggen, maar met een cursus tot opvoed-coach zou ik ook mensen persoonlijk kunnen helpen. Het lijkt mij gaaf om online advies te kunnen geven en hiermee ook onze vanlife droom mogelijk te maken. Als ook dit plan niet lukt kan ik altijd nog solliciteren op een online baantje. Als helpdeskmedewerker bijvoorbeeld. Zoals je ziet zijn er vele manieren om digitale nomade te worden en als dat het ook niet wordt kunnen we altijd nog kiezen om te gaan werken in de fysieke wereld.