Wij dromen al een lange tijd over het busleven, beter bekend onder zijn Engelse naam vanlife. Misschien ben je al bekend met de term vanlife, maar wellicht nog niet. Eigenlijk is vanlife een hashtag die groot is geworden op instagram. Mensen die in hun camper wonen en rondreizen en de mooiste plekken op aarde bezoeken spreekt nou eenmaal erg tot de verbeelding. Het is een erg populaire hashtag. Want wie word er nou niet aangetrokken door het idee om rond te reizen in je busje? Elke dag iets nieuws van de wereld te zien, hiken, klimmen en vooral veel surfen. Ik smelt altijd helemaal weg als ik weer eens een foto zie van een stel die in hun bus wakker worden met uitzicht op een mooie oceaan op de achtergrond.

De droom

Het lijkt ons geweldig om met ons kleine gezinnetje ook in een busje te wonen en door Europa te reizen. Elke avond slapen op een nieuwe plek, lekker veel wandelen met onze hondjes, mooie natuur en cultuur bezichtigen, gewoon de hele dag doen waar je zelf zin in hebt. Samen lekker koken in je kleine keukentje, boeken lezen die je altijd al wilde lezen, spelletjes spelen etc. Eigenlijk gewoon altijd op vakantie zijn. Dat wil toch iedereen? Deze wens om op reis te gaan in een camper kwam al vrij snel naar boven toen we een relatie kregen. Al na één zomer hadden we net genoeg geld bij elkaar gespaard om een oude Renault Traffic camper te kopen. Het plan was er om naar Kroatië te reizen met onze hondjes heerlijk een tijd lang in de camper te wonen. Maar goed we bleken niet langer dan een maand weg te kunnen met onze uitkering. Daarnaast moesten we verhuizen vanwege samen wonen en als klap op de vuurpijl werd ik zwanger. Veel gebeurt dus voor we weg konden en je raad het al we zijn nooit vertrokken. We zijn nog een keertje een paar weekjes in de Ardennen en een week naar een festival in Ruigoord geweest met ons campertje, maar meer vanlife is het voor ons niet geworden destijds. Helaas hebben we hem moeten ruilen (je kan je eigen auto niet verkopen als je in de uitkering zit; dit wordt gezien als inkomen en dan wordt je gekort, dus weg is je investering) tegen een leuke Toyota Starlet. Ik was namelijk hoog zwanger en de bus reed vaker niet dan wel. Gezien de baby op komst was vond ik een rijdende auto toch wel een must-have.

De nachtmerrie

Natuurlijk ben ik me er ook heel bewust van dat ook vanlife niet altijd over rozen zal gaan. Je leeft namelijk met z’n allen in een super klein huisje. Dat is niet erg als het mooi weer is, maar stel nou dat het regent. Zit je daar met z’n alle opgepropt tussen de stank van twee natte honden. Meestal heb je geen wc in je busje dus moet je in het bos poepen. De was doen en douchen zou ook maar beperkt kunnen. Je hebt geen gas en water die uit de muur komen dus je moet constant je voorraad water en gas in de gaten houden, ook niet altijd even leuk is. Hoe dan ook, vanlife lijkt best veel nadelen te hebben en toch vermoed ik dat de voordelen; veel veel tijd met je gezin, mooie dingen zien en lekker vaak buiten zijn, zeker opwegen tegen de nadelen.

De realiteit

Al is er één ding wat het leven in een bus natuurlijk wel lastig maakt en dat is eigenlijk wat het hele leven lastig maakt; namelijk geld en dan bedoel ik natuurlijk het gebrek er van. Het hele jaar door op vakantie zijn klinkt natuurlijk geweldig, maar wie gaat dat betalen dan? Dat is misschien leuk voor als je met pensioen bent, maar voor twee twintigers zonder spaargeld is dat natuurlijk niet haalbaar. Ja, misschien als je zin hebt om je te pletter te werken met druiven en sinaasappels plukken of achter de bar staan aan de Costa del Sol, maar dan kun je beter thuis werken en sparen voor een echte vakantie, toch? Daar ben ik het niet helemaal mee eens, thuis in Nederland heb je een huis nodig, met hypotheek of huurbaas en het leven in een huis is echt een stuk duurder dan het leven in een auto. Dus ook met sinaasappels plukken zou je snel je vaste lasten kunnen betalen en voor de rest veel kunnen reizen. Het grote nadeel hieraan lijkt mij dat het wel behoorlijk je vrijheid beperkt als je van werk naar werk moet reizen. Gelukkig is er tegenwoordig nog een andere plek waar je je geld kan verdienen. Namelijk: het internet!

Hoe wij met het internet ons busleven mogelijk willen maken vertel ik jullie in een volgend blog. Ook vertel ik jullie volgende keer graag hoeveel geld we bij elkaar moeten sparen voor onze bus en hoe we dit in (hopelijk) een paar jaar tijd voor elkaar willen krijgen.