Kinderen zijn een perfecte spiegel van onszelf, niet alleen van de ouders, maar ook van de maatsschappij waar zij in opgroeien. Wanneer deze maatsschappij witte mensen verheerlijkt in elke vorm van media is het niet gek dat de kinderen in onze samenleving van jongs af aan al het idee krijgen dat witte mensen superieur zijn.

Als de helden van onze kinderen altijd wit zijn (en nog erger de slechterikken van kleur!) worden kinderen op jonge leeftijd al racistisch geconditioneerd. Aan jou als ouder de taak dus om de media die je kroost consumeerd zo divers mogelijk te maken.

Ik besloot zelf te beginnen bij onze boekenkast. Wat ik daar aantrof was zeker niet best. Ik trok alle boeken met menselijke personages er uit en zocht naar boeken met niet-witte personages. Van de 34 boeken waren er een schamele drie die personages van kleur bevatten. Een boek met exotisch sprookjes, Alladin (geen representatie van onze multi-culturele samenleving dus) en een boek die wel echt een afspiegeling maakt van onze diverse maatschappij, maar de hoofdrol was wederom vergeven aan twee witte kinderen. Dit moet beter!

Ik ging op zoek naar prentenboeken met meer personages van kleur en dan het liefst waarin ze schitteren in de hoofdrol en geschreven door een zwarte schrijver of schrijfster. Was dat een uitdaging. Ik heb 15 boekjes gevonden met kinderen van kleur, helaas wel van overwegend witte schrijvers.

Tori – Brain Elstak en Karin Amatmoekrim

“Tori vertelt het bloedstollende avontuur van drie dappere mensenkinderen: Cel, Bones en Zi. Hun vader, de reuzenschildpad Jean-Michel, is een echte ‘tori-man’, een verhalenverteller. Zijn verhalen zijn zo populair dat vaak het halve eiland zich rondom het kampvuur verzamelt om naar hem te luisteren. Maar dan staat op een dag de afgunstige Vos in zijn geblindeerde limo voor de deur. En Vos heeft akelige plannen met hun vader Jean-Michel. Gewapend met een potloodzwaard, een ijzersterk Colossusschild en een raadselachtige tijgerklauw komen de drie kinderen hun vader te hulp. Zijn ze tegen de kwaadaardige Vos opgewassen?”Waarom heb ik deze gekozen? Ten eerste omdat er met veel lof wordt gesproken over dit boek in verschillende kranten. De tekeningen zien er prachtig uit, het verhaal lijkt veel fantasie te bevatten en de makers zijn van kleur. Deze gaat zeker onze boekenkast in!Koop Tori van Brian Elstak hier meteen voor in je boekenkast!

Samen hier – Oliver Jeffers

“Samen hier is een liefdevol prentenboek van Oliver Jeffers, de illustrator van het bekroonde De krijtjes staken! Geweldig cadeau voor pasgeborenen en jonge ouders. Prachtig vertaald door Marjolein Algera. Dit liefdevolle boek maakte Oliver Jeffers direct na de geboorte van zijn zoon. Zijn boodschap is universeel: ‘Welkom op aarde. Dit kan een verwarrende plek zijn, vooral als je er nog maar net bent. Dit boek kan je gids zijn bij de start van je reis. Je zult zelf nog veel meer ontdekken. De wereld kan heel ingewikkeld zijn, maar eigenlijk is het ook allemaal heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.”Waarom heb ik deze gekozen? Dit boekje gaat over mens-zijn en de boodschap van het boek is dat alle mensen gelijk zijn. De mensen die in het boek voorbij komen zijn erg divers. Hoewel de boodschap van het boek erg lieflijk is, is het toch een wit perspectief vrees ik.

Koop nu Samen hier van Oliver Jeffers voor je kind!

Mijn twee oma’s – Floella Benjamin

“Benthe heeft twee oma’s waar ze dol op is. Oma Inez komt van Aruba en oma Anneke komt uit Nederland. Elke keer als haar ouders op vakantie gaan, kan Benthe niet wachten tot haar oma’s komen. De twee oma’s houden allebei van ander eten, andere muziek en andere verhalen. Maar de oma’s willen niet naar elkaar luisteren en willen alleen de dingen doen die ze zelf willen doen! Kan Benthe wat bedenken zodat ze het weer met elkaar kunnen vinden?”

Waarom heb ik dit boek gekozen? Dit boek laat heel mooi twee verschilende culturen samen komen in het leven van een kind. Het heeft aandoenlijke tekeningen en is geschreven door een zwarte vrouw.Hopelijk is Mijn twee oma’s van Floella Benjamin snel weer leverbaar.

De Kus – Linda Sunderland

“Als Eddie Oma een kus toeblaast, vang ze hem en stopt het in haar zak. De kus maakt iedereen blij!Maar een rijke meneer wil De kus helemaal voor zichzelf hebben – en hij doet er alles aan om hem te pakken te krijgen…”

Waarom heb ik deze gekozen? Ten eerste omdat dit boek er werkelijk prachtig sprookjes achtig uit ziet van de buitenkant. Ik heb het verhaal zelf niet kunnen lezen maar het klinkt heel geheimzinnig en de kinderen van de moeder die hem mij tipte zijn er helemaal weg van.Je kan De kus van Linda Sunderland hier bestellen.

Een, twee, drie, vier: hoofddoek van plezier – Jeanine Cronie & Totie Cronie

“De oma van Kate is jarig, maar ze wil haar verjaardag niet vieren omdat ze haar angisa* (kleurrijke Surinaamse hoofddoek) kwijt is. Maar er is één: taart, twee: bezoek en drie: ze krijgt veel cadeautjes. Kate snapt er daarom helemaal niets van. Totdat ze erachter komt dat de hoofddoek kan praten in een soort geheimtaal. En dat het geen feest is zonder vier: de hoofddoek van plezier.”

Waarom heb ik deze gekozen? Dit ziet er uit als een heel vrolijk boekje waarbij je kind kennis kan maken met de Surinaamse cultuur. Gemaakt voor twee vrouwen van kleur.

Hopelijk is ook dit boek snel weer leverbaar, wellicht heb je bij de bieb meer geluk!

Julian is een zeemeermin – Jessica Love

“Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen.Vanaf dat moment is niets meer wat het was … Hij heeft maar één grote wens: een zeemeermin worden. Wat vindt zijn oma daarvan?”

Waarom heb ik dit boek gekozen? Ik moet eerlijk bekennen dat dit boek mij intrigeert. Ik heb wat tekeningen gezien en die zijn werkelijk prachtig. Ook gaat het verhaal over een jongen die gefacineerd wordt door zeemeerminnen, wat doorgaans in onze maatschappij een meisjesding is. Dus naast zwarte representatie ook nog eens lekker haaks op de gener stereotypering in onze samenleving.Je kan Julian is een zeemeermin nu nog tweedehands bestellen

Kom er bij – Milja Praagman

“Kit en Pelle gaan spelen in het park. Maar vandaag staat daar ineens iets wat er gisteren nog niet was. ‘Op óns veldje nog wel!’ zegt Pelle. ‘Kom, even uitproberen,’ zegt Kit. ‘Nee, niet doen!’ roept Pelle. ‘Op dat bordje staat: Niet aankomen!’ ‘Wélk bordje?’ lacht Kit, en ze klimt op het ding. ‘Braaf paardje… Pelle, kom erbij!’

Waarom heb ik deze gekozen Deze hebben we zelf in de kast, een boek vol fantasie en een mooie afspiegeling van onze multi culturele samenleving, helaas zijn de hoofdrollen wel vergeven aan twee witte kinderen.Bestel ook Kom er bij – Milja Praagman voor in jou boekenkast

Jouw kleur, mijn kleur – Mylo Freeman

“Vandaag is het Tasja’s eerste dag in haar nieuwe klasje. Tasja is nog wel wat verlegen, maar de juf ziet er gelukkig heel lief uit. Wanneer de les begint gaan alle kindjes in een halve kring zitten. Tasja kijkt aandachtig naar al die verschillende gezichtjes om haar heen. Geen enkel kindje lijkt op haar. Zoveel verschillende kleurtjes … De juf vraagt aan alle kindjes om iets over zichzelf te vertellen.”

Waarom heb ik deze gekozen? Dit boekje maakt huidskleur wel bespreekbaar en draait er niet om heen. Het is geschreven door een zwarte vrouw. Wel wordt er in dit boek de nadruk gelegd op ‘waar de kinderen vandaan komen’ ik heb begrepen dat juist die vraag voor vele mensen van kleur als vervelend wordt ervaren.

Ook Jouw kleur, mijn kleur is niet leverbaar. Het begint op te vallen dat dat steeds het geval is bij boeken van zwarte schrijvers….

De fanfare – Alice van de Geest en Sanne Thijs

“KLENGKLENGKLENG! ROMMELDEBOM! Het is straatfeest. Asha trommelt haar vrienden in de straat op om samen muziek te maken. Het wordt een echte fanfare. Mag kleine Mhina de dirigent zijn? Een optelverhaaltje over diverse kinderen in een straat die samenspelen en muziek maken. Met een knutsel tip om sambaballen te leren maken.”

Waarom heb ik deze gekozen? In dit boek worden kinderen van alle kleuren vertegenwoordigt ze maken samen muziek en vieren feest. Het ziet er super vrolijk uit.

Helaas is ook deze niet leverbaar, hopelijk heb je tweedehands meer geluk of bij de bieb

Berelekker – Lies vervloed en Laura Janssen

“‘Rraaww, rraaww,’ brult Aïsha blij. Vandaag mag Aïsha papa helpen met koken. Eerst doen ze de boodschappen. Maar wat koopt papa nou toch? Aïsha wil liever een heerlijk berengerechtje maken. Een smakelijk verhaaltje over een meisje dat opgroeit in een multicultureel gezin en stedelijke wijk. Met een kooktip om een berelekker fruitgerechtje te leren maken.”

Waarom heb ik deze gekozen? Ik vind de tekeningen in dit boek er erg leuk uitzien en het feit dat het meisje opgroeit in een gemengd gezin geeft het bonuspunten in mijn ogen. We leven allemaal al zo gesegregeerd in Nederland.

Ook deze is niet leverbaar, maar veel van deze boekjes zijn van dezelfde uitgever en ik zal die eens mailen of ze ze niet in herproductie willen nemen!

Een goal voor Imane – Khadija Thimouzar en Inga Lavrijssen

” Imane en Helena houden van rokjes en juweeltjes. Maar voetballen vinden de meisjes het allerleukst. De jongens van de buurt denken hier anders over. Kunnen meisjes eigenlijk wel voetballen? En wat vindt papa daarvan? Een verhaaltje over rolpatronen tussen meisjes en jongens. Met speeltips rollen en hollen met een bal.”

Waarom heb ik deze gekozen Ik heb deze gekozen omdat ook deze lekker tegen gender sterotypen in gaat, want deze meisjes meisjes houden van voetbal en geeft werder om een mooie afspiegeling van onze multi culturele samenleving.

Ook dit boekje is niet leverbaar maar van dezelfde uitgever als de boekje hierboven. Stuur jij ook de uitgever een mailtje samen met mij?

Omdat ik je zo graag zie – Milja Praagman

“Oma en Ibi gaan naar de stad. Ze nemen de metro. In de stad kijkt Ibi haar ogen uit. Zo veel mensen! Ibi geeft een snoepje aan een bedelaar. Ze ziet vlaggen en grote poppen in etalages. In het park ziet ze hondjes met jasjes. Als ze weer thuis zijn, somt Ibi op wat ze allemaal heeft gezien. Maar wat heeft oma in de stad gezien? Of had ze alleen oog voor haar kleinkind?”

Waarom heb ik deze gekozen? Het is een heel lief verhaal over de liefde tussen oma en haar kleinkind. Dat deze twee een totaal verschillende huidskleur hebben is gewoon normaal en niet gek. Op de achtergrond in de stad zie je ook hele diverse mensen voorbij komen.Je kan Omdat ik je zo graag zie van Milja Praagman gelukkig wel bestellen!

Spelen tot het donker wordt – Marit Törnqvist

“In dit hartveroverende kartonboek spelen de liefste vriendjes met elkaar. Ze bouwen samen een zandkasteel op het strand, hebben een café met alle knuffels in de tuin en bouwen een reusachtige treinbaan op de woonkamervloer. En als ze jarig zijn, vieren ze dat met taart en vooral een heel groot cadeau!”

Waarom heb ik deze gekozen? Dit boekje past heel mooi in de belevingswereld van peuters en kleuters. De kinderen in dit boek doen hele alledaagse dingen en verschillende huidskleuren worden vertegenwoordigt.Bestel nu ook Spelen tot het donker wordt voor jou peuter

Elke dag iemand anders – Jef Aerts

Juno verkleedt zich elke dag als iemand anders. Ze is een bliksemjager of een diepzeeduiker, en zelfs een feest met slingers. Haar broertje Billy speelt mee. Maar Juno’s verbeelding kent geen grenzen en haar spelletjes worden steeds wilder. Billy vindt het niet meer leuk, en Juno zelf eigenlijk ook niet. Hoog tijd voor een rustpauze…”Waarom heb ik deze gekozen Deze heb ik gekozen omdat hij ook lekker fantasierijk is en omdat er een meisje van kleur de hoofdrol heeft. Vrouwen van kleur worden het minst vertegenwoordigd en het meest gediscrimineerd dus vandaar dat dit belangrijk is!Je kan Elke dag iemand anders van Jef Aerts bestellen voor jou kind!

Kom je mee? – Grootzus & Sjoerd Kuyper

“Als Nesta zijn A-diploma haalt, krijgt hij een mooie grote ingelijste foto van zijn goede vriend de kat Bardo. Voor op zijn kamer bij papa. Want als Nesta bij zijn papa is mist hij Bardo. Videobellen kan niet, want papa heeft geen laptop, dus schrijft hij briefjes naar Bardo. Maar dat is toch niet hetzelfde. Op een dag neemt Nesta Bardo toch mee in zijn gymtas. Eerst mee naar school, waar Bardo heel stil moet zijn zodat de juf hem niet hoort en dan mee naar het appartement van papa. Bardo maakt meteen vriendjes met de kat van de buurvrouw…”

Waarom heb ik deze gekozen? Ten eerste omdat ik deze illustraties echt zo mooi vind en ten tweede omdat dit een boek is over scheiden en dus ook een fijn thema voor kinderen die dat meemaken. Dat de hoofdpersoon van kleur is is dus mooi meegenomen!Bestel nu Kom je mee? voor in jullie boekenkast!
Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze lijst vonden en of jullie nog leuk aanvuling hebben. Je kunt met mij in contact komen op instagram @hippie_kind Hier kun je ook nog meer leuke inspiratie voor het ouderschap vindenLiefs, Lotje