Als je de keuze hebt gemaakt om je afval te verminderen of je streeft naar een plastic-vrij leven loop je steeds weer tegen dingen aan waar je een nieuwe oplossing voor moet zoeken. Zo ook voor het poetsen van je tanden. Je plastic tandenborstel kun je heel makkelijk vervangen door er een van hout of bamboe. Tandpasta wordt in zerowasteland vaak zelf gemaakt, maar er zijn ook een aantal kant en klare opties. Een van deze opties is de tandpasta lolly van Lamazuna. Ik mocht deze uitproberen en vertel jullie er graag over. 

Hoe gebruik ik de lolly?

Een tandpasta lolly is tandpasta in vaste vorm op een stokje. Om hem te gebruiken maak je je tandenborstel nat met wat warm water en wrijft hem een aantal keer over de lolly heen. Als je een elektrische tandenborstel gebruikt zet hem dan pas aan nadat je je borstel over de lolly hebt gehaald, anders kan de lolly stuk gaan. Vervolgens kun je je tandenpoetsen. De lolly kun je makkelijk bewaren op een schaaltje of bij je tandenborstels in de beker. 

Waar wordt de lolly van gemaakt?

De lolly is geheel veganistisch en wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Het hoofd bestanddeel is calcium carbonaat, dit heeft een licht schurende werking en helpt je om tandplak te verwijderen. Pepermuntolie zorgt voor een lekkere frisse smaak. De lolly bevat geen fluoride, een belangrijk onderdeel in tandpasta. De lolly zit op een houten stokje die je, na dat de lolly op is, gewoon bij het gft of in je compostbak kan gooien. 

Wat is eigenlijk het nut van tandpasta?

Ik heb even een uitgezocht hoe tandpasta werkt en wat het belangrijkste doel is van tandpasta. Dit zodat ik een goede beoordeling kan geven of de Lamazuna tandpasta lolly een goede vervanger is van reguliere tandpasta’s. Ik ben er achter gekomen dat er twee belangrijke doelen zijn van tandpasta. Dat is op de eerste plaats mechanische verwijdering van tandplak ondersteunen. Dus het poetsen nog effectiever te maken door bijvoorbeeld de schurende en schuimende werking van de tandpasta. Daarnaast is tandpasta belangrijk om gaatjes te voorkomen, dit wordt gedaan door de fluoride in de pasta. 

Mijn ervaring met de tandpasta lolly

Ik heb de lolly nu ongeveer een week in gebruik. Als fervente Paradontax poetser is de smaak zeker even wennen, maar hij smaakt gelukkig lekker fris en niet zo zoet als vele andere tandpasta’s. Het is wel heel anders poetsen dan met een klodder pasta, want je krijgt natuurlijk maar een klein beetje op je tandenborstel. Ook schuimt het minder dan gewone tandpasta, maar dit is juist wel fijn. Je tanden voelen wel heel erg schoon na het poetsen. 

Raad ik de lolly aan?

De Lamazuna tandpasta lolly is ideaal als je een duurzaam alternatief zoekt voor tandpasta. Super zerowaste en daarnaast ook veganistisch en 100% natuurlijk. Deze met pepermunt smaakt lekker fris, maar als je liever een ander smaakje wil kun je ook kiezen voor kaneel of citroen. Het enige nadeel aan deze lolly is het feit dat er geen fluoride in zit. Ik lees op alle tandarts websites dat dit een essentieel onderdeel is van tandpasta. Wellicht hebben ze het er niet in gedaan omdat het anders niet meer 100% natuurlijk zal zijn of omdat ze zich zorgen maken over de giftigheid van fluoride, ik zal hier nog eens navraag naar doen. Het gebrek aan fluoride zal voor mij echter wel een reden voor mij zijn om deze tandpasta te laten liggen. 

Waar kan ik de lolly kopen?

Maak jij je geen zorgen over het gebrek aan fluoride, of zoek je juist een tandpasta zonder fluoride? Dan is de Lamazuna tandpasta lolly zeker wat voor jou! Je kan hem heel makkelijk online bestellen voor €17,95. Dit klinkt duur, maar de lolly gaat net zo lang mee als twee tubes tandpasta. Als je hem via deze link besteld dan maak je mij ook nog eens ontzettend blij!