Toen Voske op komst was wisten we gelijk dat we voor wasbare luiers wilde gaan. Op de webshop waar we de luiers hebben gekocht boden ze ook wasbaar maandverband aan. Dit leek me ideaal aangezien ik altijd een maandverband-vrouw was en alleen sporadisch tijdens het zwemmen een tampon gebruikte. Het kopen van het wasbare maandverband heb ik uitgesteld. Want ja als je zwanger bent heb je het toch niet nodig en wie weet hoe lang het duurt voor je weer ongesteld word in je borstvoeding periode. Ondanks dat ik vrij snel na de bevalling weer begon te menstrueren bleef ik het uitstellen.

Mijn twijfels bij wasbaar maandverband

Het uitstellen kwam voort uit een aantal twijfels. Een heel pakket wasbaar maandverband is best een investering. Je hebt toch al snel meer dan tien maandverbandjes (inlegkruisje, regulars en voor de nacht) nodig om je hele menstruatie door te komen. Dan zit je toch al snel aan een bedrag van bijna 100 euro. Ook vind ik wasbaar maandverband een groot nadeel hebben en dat is het feit dat je het ergens moet laten weken. Dit is de enige manier waarop je de vlekken er uit krijgt. Veel mensen denken dat wasbare luiers ook geweekt moeten worden, maar dit is niet het geval. Al doen sommige mensen het wel, door het inlegvel gooi je het grootste gedeelte van de poep al weg en is het weken dus vrij overbodig.

Voordelen van wasbaarmaandverband

Verder werkt het wasbaar maandverband het zelfde als wegwerp maandverband, maar dan zonder de bleek en andere chemicaliën die op wegwerp maandverband zitten. Wel zo fijn! Ik lees ook vaak dat mensen het zachter vinden aan voelen dan wegwerp maanverband, ook wel lekker. Ook scheelt het enorm veel afval en daar doen we het natuurlijk voor. Als dit wasbaar maandverband je toch een beetje als veel werkt klinkt is er een makkelijkere en goedkopere oplossing om zerowaste te menstrueren. Daarnaast is het wel een investering, maar zeker één die je op de lange termijn terug gaat verdienen. Want elke maand wegwerp maandverband en tampons kopen voor de rest van je vruchtbare levensjaren dat tikt zeker wel aan. Afhankelijk dan hoe oud je op dit moment bent natuurlijk.

Menstruatie cup angst

Nog voor dat ik het bestaan van wasbaar maandverband ontdekte was ik al bekend met het bestaan van menstruatie cups. Helaas heb ik in het verleden last gehad van vaginisme en een tampon inbrengen ging ook niet altijd even makkelijk. Het fenomeen menstruatie cup leek me daarom ook helemaal niks. De gedachte aan het inbrengen alleen al maakte mij een beetje bang. Een kind baren bracht hier verandering in. Je gaat toch anders naar je vagina kijken als er een heel babylijf door heen is gegaan. Een kleine cup is dan opeens niet zo’n probleem meer.

Tweedehands cup

Mijn zusje vertelde mij dat ze een menstruatiecup had geprobeerd en het helemaal niks vond. Haar cup lag dus ergens te verstoffen, dus ik vroeg haar of ik hem mocht hebben. Ik wist dat ik eigenlijk een grotere maat nodig zou hebben aangezien mijn zusje nog geen kinderen heeft gebaard, maar ik wilde het inbrengen graag eens proberen voor ik er een aanschafte. Natuurlijk heb ik de cup eerst goed uitgekookt (wat je altijd moet doen na gebruik overigens). Op internet zijn allemaal handige instructie filmpjes te vinden over hoe het inbrengen in z’n werk gaat. Het ging verbazend makkelijk! Ik was zo tevreden dat ik na twee menstruaties met m’n zusjes te kleine cup, een grotere voor mezelf heb besteld.

Hoe werkt zo’n cup?

De menstruatie cup is een klein siliconen ‘kopje’ die je dus in je vagina inbrengt. Als je de juiste maat neemt zal die strak in je vagina zitten zodat het bloed er niet langs kan. Het bloed wordt dus opgevangen in de cup en je kan ongestoord van je dag genieten zonder te dealen met bloederig maandverband of tampons want de cup kan tot 12 uur blijven zitten. Je hoeft hem dus alleen ’s ochtends bij het opstaan te legen en ’s avonds voor je naar bed gaat. Tenzij je seks wil hebben, dan moet je hem ook even verwijderen natuurlijk. Verder merk je weinig van de cup, mits die goed zit. Je kan gaan sporten, zwemmen of gewoon lekker op de bank hangen. Wel vond ik het steeltje aan de cup erg vervelend voelen. Gelukkig mag je deze gewoon verwijderen als dat het geval is. Als je eenmaal het inbrengen en verwijderen onder de knie hebt is het echt een geweldige aankoop. Het is ook nog eens spot goedkoop, met een beetje gelijk gaat de cup mee tot aan je menopauze en ben je dus van de rest van je leven maar 10 tot 40 euro kwijt aan je menstruatie.

Welke cup moet ik kiezen?

Er zijn ondertussen heel veel verschillende merken cups te vinden. In mijn optiek zien ze er allemaal vergelijkbaar uit. Ik heb er natuurlijk nog maar één gebruikt dus ik kan niet zeggen of ze ook allemaal het zelfde aanvoelen. Ik heb gekozen voor de Organicup, dit was namelijk de cup die mijn zusje had en deze beviel mij goed, ik heb enkel een maat groter besteld. De Divacup en Mooncup zijn ook bekende merken waar ik veel goede dingen over hoor. Als je van Nederlandse bodem wil kun je kiezen voor de Groene cup. Fun fact de Groene Cup bied ook kegels te koop aan zodat je je bekkenbodem spieren kunt trainen. Niet eens zo’n gek idee, mijn bekkenbodem spieren kunnen na die bevalling wel wat training gebruiken. Ook heb ik merken gezien die totaal de plank misslaan zoals deze wegwerp cups die je maar één keer kan gebruiken. Koop deze vooral niet!

Don’t forget about chocolate

Het is natuurlijk niet helemaal waar dat van die 10 tot 40 euro. Want iedereen weet dat een menstruerende vrouw zin heeft in chocola. Zelfs iemand zoals ik, die helemaal niet zo’n fan is van chocola, lust er wat van die ene week in de maand. Als je ook op dit gebied zerowaste wil zijn heb ik wat tips voor jullie. Als jij onder zerowaste verstaat dat je geen plastic en restafval produceert kun je in de supermarkt nog best terecht voor chocola in een aluminium verpakking met een papieren wikkel. Het aluminium folie kan namelijk worden gerecycled. Bij ons mag dit dan ook gewoon in de grijze containers samen met blik en plastic. Het voordeel is dus dat je voor Tony’s Chocolonely kan gaan. Dit is in mijn optiek gewoon de beste chocolade want ze streven echt naar om slaafvrij te produceren. Ja, bij de productie van chocola worden nog steeds slaven gebruikt. Als je me niet geloofd kijk dan naar de serie ‘Tony and the chocolate factory’ van de keuring dienst van waarde. Deze serie gaat over de productie van chocolade en het ontstaan van Tony’s Chocolonely. Als je liever toch helemaal verpakingsvrij wil leven kun je ook heerlijke chocola kopen bij de bakker en op de markt. Maar hoe Fairtrade (en slaafvrij) die is dat is dan weer moeilijk te bepalen.