Overal waar ik kom zeggen mensen tegen me dat ze mijn blog lezen. Daar wordt ik natuurlijk hartstikke blij van! Het is fijn om te weten dat ik mensen kan inspireren en hoop ook dat dankzij mijn blog meer mensen hun afval gaan verminderen.

Daarom wil ik ook wat praktischere blog schrijven zodat jullie ook heel makkelijk aan de slag kunnen. Ik dacht laat ik het eens met een paar handige tips komen waardoor ook jij je afval kan verminderen. Mensen zijn gek op lijstjes, dus daarom hier een lijstje met 5 super simpele dingen die je kan doen om je afval te verminderen.

1. Doe boodschappen op de markt

Dit is er een waarvoor je waarschijnlijk wel een beetje in je weekplanning moet schuiven, maar hij is zeker niet moeilijk en kan ook veel voordelen bieden. In de supermarkt zit tegenwoordig bijna alles verpakt in plastic en dan vaak super onzinnig plastic. Vooral plastic om groente en fruit is voor mij moeilijk te bevatten. Bananen in een zak, broccoli in plastic en een komkommer met zo’n condoom er om heen. De grootste reden waarom deze verpakking er omheen zit is gewoon marketing, zo kunnen ze hun logo er op plakken. Echt zwaar overbodig!

Op de markt zit het meeste groente en fruit gewoon lekker ouderwets in kratten en kan je zelf bepalen hoeveel sinaasappelen je in je net wil. Ook voor kaas, vis, vlees, brood en koekjes kun je prima op de markt terecht, neem gewoon je eigen zakjes en bakjes mee en je hebt vaak nog een leuk praatje ook. Bijkomend voordeel van de markt is dat je maar één keer per week boodschappen hoeft te doen! Echt waar dit gaat je op de lange termijn veel tijd op leveren.

2. Neem je eigen tasjes mee

Dit is echt een Nederlandse klassieker, je eigen boodschappen tas meenemen naar de supermarkt. Bij ons in Nederland is dit al lang niet meer voor super groene en hippe mensen, maar gewoon echt heel gewoon. Dat het in de rest van de wereld niet zo is werd mij duidelijk toen ik in Engeland studeerde en altijd raar werd aangekeken toen ik al mijn boodschappen in mijn eigen tas stopte.

Als je graag een boodschappen tas wil aanschaffen kun je het beste niet voor van die bigshoppers kiezen, deze zijn namelijk van plastic gemaakt. Weliswaar vaak van gerecyclede petflessen, maar plastic blijft plastic. Het beste kun je kiezen voor een tas van biologisch katoen of er zelf een maken van stof van de kringloopwinkel of oude kleding.

3. Koop geen vloeibare zeep meer

Vloeibare zeep (of het nu badschuim, douchegel of shampoo is) zit in plastic flessen. Die plastic flessen zijn natuurlijk super vervuilend en ook nog eens hartstikke overbodig. Want zeep kun je gewoon in vaste vorm krijgen. Je weet wel zoals je oma het altijd kocht: in een blok. We kennen het blok zeep nog wel om onze handen te wassen, maar we zijn schijnbaar vergeten dat je hier de rest van je lichaam mee kan inzepen.

Wat mensen vaak niet weten is dat je ook shampoo en conditioner in vaste vorm kan krijgen. Je kunt bijvoorbeeld bij Lush heerlijke shampoobars kopen zonder verpakking. Lush heeft laatst zelfs een verpakkingsvrije winkel geopend in Milaan. Ook heeft het merk Lamazuna heerlijke veganistiche shampoobars in een mooi gekleurd doosje.

4. Koop een siliconen bakvel

Toen wij begonnen met ons zerowaste experiment viel het mij op dat de restafvalbak voornamelijk gevuld werd met luiers (voor de nacht) en bakpapier. Voor de luiers ben ik nog steeds op zoek naar een echt goede oplossing, maar het bakpapier probleem was snel opgelost.

Ik herinnerde me namelijk dat bij het theehuis waar ik opgegroeid ben de scones altijd werden gebakken op siliconen bakmatten. Hier heb ik er gelijk een van aangeschaft en het bevalt prima tot nu toe. Wij hebben destijds deze gekocht met een mooie rood kleurtje. Hij werkt goed en kan ook makkelijk in de vaatwasser.

5. Eet geen chips meer

Ja ok, ik zei dat ik vijf simpele tips had en dan kom ik met een bijna onmogelijke opgave. Aan chips eten maak ik mijzelf ook nog steeds schuldig, want chips zijn zo lekker. Helaas komen chips over het algemeen in een zak die erg slecht voor het milieu is. Je kan hem namelijk niet recyclen omdat het bestaat uit een laag plastic en een laag aluminium die je nooit meer van elkaar kan scheiden. In dit artikel wordt er verteld wat er precies mis is met de chipsverpakking.

In plaats van chips kun je kiezen om nootjes te eten, deze kun je vaak los kopen in een delicatessezaak of op de markt. Alleen zijn nootjes vaak wel een stuk duurder. Ook rooster ik wel eens kikkererwten met zout en kruiden in de oven, een prima snack voor ’s avonds op de bank en je kunt ze kopen in blik of glas (wat voor 100% recyclebaar is).