Wij zijn al een lange tijd bezig om naar zerowaste toe te werken, maar hebben het nulpunt nog lang niet bereikt. Waarom het zo moeilijk voor ons is om nul te bereiken kun je lezen in mijn blog; waarom wij nog niet op zero zitten. Overal ter wereld schieten de verpakkingsvrije winkels uit de grond, maar in Nederland sluiten ze hun deuren. Nederland lijkt nog niet echt klaar voor zerowaste. 

De moeilijkste plek in je huis om plasticvrij te maken

De keuken lijkt een goede plek om te beginnen met je zerowaste journey. Hier komen immers elke dag weer producten in verpakkingen binnen en wordt je elke dag herinnert aan al het plastic om je etenswaren. Deze grote instroom en uitstroom van producten maakt het juist lastig om de keuken plasticvrij te maken. Door dat je bijna dagelijks dingen koopt die in je keuken verwerkt worden zal het moeilijk zijn om overal een alternatief voor te vinden. Daarom raad ik je aan om met een andere ruimte te beginnen. Als je deze ruimte meester bent houd je jezelf gemotiveerd en kun je zeggen dat je in ieder geval in deze kamer geen plastic meer hebt!

De makkelijkste plek in je huis om plasticvrij te maken

Gelukkig is er een plek in je huis die je heel makkelijk zerowaste kunt maken; de badkamer. Wellicht staat je badkamer nu nog vol met plastic. Shampoo flessen, doucheschuim, wegwerp scheermesjes en tandpasta tubes. Voor al deze dingen zijn er simpele vervangers zonder plastic. Hoewel ik een groot voorstander ben van minimaliseren, en raad ik je aan bij elk item af te vragen ‘heb ik dit écht nodig?’, is het natuurlijk het meest duurzaam om eerst je plastic producten op te maken voor dat het in de plastic-conainer gooit. Ik zal je laten zien welke producten ik in de badkamer heb.

Plasticvrij zeepbakje

Misschien heb je nu wel een hele collectie aan doucheolie, badschuim en bodywash in je badkamer staan. Geloof me je hebt deze dingen echt niet nodig. Al weet ik best dat ze lekker ruiken en dat het schuim heel fijn voelt op je huid. Een blok zeep volstaat prima. Zeep in blokvorm komt gelukkig ook in allerlei lekkere geuren en kleuren dus er is vast ook iets te vinden waar jij blij van wordt. Ik heb op het moment een lekkere honing zeep van Dille en Kamille, die ik ook wel eens in het badje van Voske doe, en een heerlijke lavendel zeep gemaakt door onze gastvrouw van ons WWOOF avontuur in Zweden. Als je vaak douchet raad ik je wel aan niet elke keer zeep te gebruiken, zeep kan de huid uitdrogen. Mijn ervaring is dat alleen water ook prima werkt, maar wellicht ben ik gewoon echt een ‘dirty hippie’.

Haarzeep of shampoobar

Zeep voor op je huid kennen we allemaal, maar haarzeep (ook wel shampoobar genoemd) is wat minder bekend. Hiervoor met je dus wat harder zoeken dan voor het reguliere blok zeep. Al schijn je je met Aleppo zeep (bij Dille en Kamille ook zonder verpakking te vinden) ook prima je haar te kunnen wassen. Je kunt haarzeep bijvoorbeeld op internet bestellen, zoals deze mooie natuurlijke haarzeep van Lamazuna. Ik heb zelf gekozen om een shampoobar bij de Lush te kopen toen ik toevallig in Utrecht was. De haarzeep van Lush schuimt heerlijk en ik zeep dan ook vaak de rest van mijn lichaam (en dan met name mijn harige hippie oksels) er mee in. Ook merk ik dat sinds ik deze haarzeep gebruik ik minder vaak mijn haar hoef te wassen. Wellicht kan ik langzaam richting ‘nopoo’ bewegen. Dit betekend dat je helemaal nooit shampoo gebruikt en dat je de natuurlijk vetlaag van je haar weer in balans laat komen.

Milieuvriendelijke deodorant

Of je nou een spuitbus, een roller of een stick gebruikt. Vaak zit deo in een plastic verpakking. Zelfs als is de spuitbus gemaakt van recyclebaar metaal er zit een plastic dop op en hoe milieuvriendelijk zijn die stoffen die er in zo’n spuitbus zitten? Collega blogger Linda van Zaailingen heeft uitgezocht wat er allemaal mis is met reguliere deodorant. Maar wat zijn de zerowaste opties? Je kan net als Linda een aluin-kristal gaan proberen of zoals ik heb gedaan een deodorant in blik kopen. Ik ben erg tevreden over mijn deodorant in blik, hij ruikt heerlijk naar lavendel.

Zerowaste tandenpoetsen

Voor het poetsen van mijn tanden heb ik nog niet een heel goed alternatief gevonden. Ja, ik heb een bamboe tandenborstel en ik heb een tandpastalolly. Echter ben ik nog niet overtuigd van dat de lolly goed genoeg is voor mijn tanden, zoals je kunt lezen in mijn review over de Lamazuna tandpasta lolly. Ik ben dus nog op zoek naar een goed zerowaste alternatief voor tandpasta met fluoride.

Haarverzorging in blik

Een paar maanden geleden liet ik mijn haar lekker kort knippen. Ik hou er van om na een lange tijd mijn haar te hebben laten groeien (als een echte hippie) naar de kapper te gaan en te zeggen ‘ik wil het lekker kort, veras me maar’ om het vervolgens weer heerijk lang te laten groeien. In de korte periode dat ik mijn haar kort heb doe ik er vaak wel wat in. Van mijn moeder heb ik deze haarklei gekregen die heel toevallig in een blikje zit en dus ideaal is voor mijn zerowaste missie. Smeer jij graag iets in je haar? Ik durf te wedden wat er meer haarproducten zijn die ik blikjes of glazen potjes zitten! 

Helaas niet zo plasticvrij; medicijnen

Ok, deze staan niet allemaal op de foto en zijn ook heus niet allemaal zerowaste. Dingen als paracetamol en allergie-tabletjes komen nou eenmaal in een doordruk strip met plastic en eczeem-zalf in een tube. Hier kun je weinig aan veranderen, want er is echt geen zerowaste alternatief te vinden. Al heb ik in de dierenartspraktijk genoeg tabletten gezien in een aluminium (zonder plastic) doordruk strip dus ik weet zeker dat het mogelijk is. Wellicht een idee om het aan te kaarten bij big pharma of de overheid?

Duurzaam scheermes

Wat er nog ontbreekt in mijn badkamer is een goed duurzaam scheermes. Ik weet alleen nog niet of ik er een mag aanschaffen van mijzelf. Het is natuurlijk veel natuurlijker en feministischer om je haar weelderig te laten groeien. Je weet wel ‘Flow it, show it. Long as god can grow it, my hair!’ als een ware hippie. Mijn venusheuvel heb ik nog nooit geschoren en ik laat tegenwoordig ook trots mijn okselhaar groeien, maar dat beenhaar. Yuk. Het lukt me maar niet om er van te gaan houden, dus overweeg ik om dit fancy scheermes te kopen.  Scheren jullie alles? Iemand tips hoe ik van mijn beenhaar kan gaan houden? Leuk kleurtje verven misschien? 😛

Minimalisme in de badkamer

Voor de rest heb ik eigenlijk niet veel nodig in de badkamer. Ik draag bijvoorbeeld geen make-up en geloof niet in allerlei smeersels voor je huid en je haar. Vaak wordt je door allerlei marketingtrucjes verleid tot het kopen van overbodig veel spullen. Want waarom heb ik een andere creme nodig voor overdag dan voor ‘s nachts? Mijn huid is nog steeds dezelfde. Ook kun je je afvragen of je echt 200 kleuren oogschaduw nodig hebt en 30 soorten lippenstift. Ik snap best dat je jezelf af en toe wil opdoffen, maar heb je echt zoveel nodig? Wees eerlijk tegen jezelf over wat je echt belangrijk vindt en laat je niet verleiden tot het kopen van iets nieuws terwijl je in de badkamer nog een soortgelijk product hebt staan wat nog niet op is. Dit zal al heel veel afval schelen.