Oud en nieuw vind ik echt een heerlijk feest. Ok, dat vuurwerk mogen ze van mij wel afschaffen, maar verder houd ik er van. Wellicht komt deze voorkeur voort uit mijn verleden als dochter van horecaondernemers. Met kerst waren mijn ouders altijd druk, maar met oud en nieuw hadden ze vrij. Dit maakte oud en nieuw toch wel extra speciaal, zeker omdat we dan ook vaak op vakantie gingen. Ik heb veel leuke jeugdherinneringen aan deze feestdag.

Hoewel mijn oud en nieuw vroeger bestond uit oliebollen, trivial persuit en de oudejaarsconference vier ik de komst van het nieuwe jaar tegenwoordig heel anders. Sinds ik een relatie heb met Jon-Bejamin heb ik het nachtleven ontdekt (ja ik weet het, ik ben wat dat betreft een beetje een laatbloeier). Omdat het niet lang zal duren voordat Voske ook waarde hecht aan het vieren van oud en nieuw besloten we dat we nog even de kans moesten pakken om samen oud en nieuw te vieren met een dansfeestje terwijl Voske bij opa en oma logeerde.

Wij hebben een heerlijke jaarwisseling gehad en dan is het tijd om vooruit te kijken. Want de oud en nieuw traditie waar ik nog het meest van houd is het nemen van goede voornemens, het vooruit kijken naar een nieuw jaar. Het geeft altijd een gevoel van eindeloze mogelijkheden en dat vind ik echt heel opwindend. Voordat we vooruit kijken is het ook altijd goed om even achteruit te kijken en dankbaar te zijn voor alle mooie dingen die er gebeurt zijn.

Wat 2019 ons allemaal bracht:

 • Ik kan met zekerheid zeggen dat 2019 het jaar was dat ik toch echt niet meer depressief was! Yes! Wil je weten hoe het voor mij was om te worstelen met post partum depressie? Lees dan dit blog.
 • Ik haalde in een half jaar tijd mijn diploma voor opvoedcoach!
 • Jon-Benjamin kreeg een contract bij het bedrijf waar hij zonnepanelen legt en ze zijn ontzettend blij met hem als werknemer
 • Mijn allereerste YouTube video kwam online, ik droom al heel lang over een eigen YouTube kanaal, dus dit is echt een mijlpaal!
 • We liepen voor het eerst mee in een demonstratie, de klimaatmars van 10 maart in Amsterdam. We zijn nu echt klimaatactivisten.

Ik ben echt heel erg blij met zo’n mooi jaar als 2019. Ik ga vol goede moed 2020 in! Omdat we als hippies toch ook wel echt een beetje wereldverbeteraars zijn nemen we ook dit weer goede voornemens, maar eerst wil ik beoordelen hoe het met de goede voornemens van 2019 is vergaan.

Goede voornemens 2019

 • 100% vegetarisch eten
  Dit is gelukt! Het duurde even voor we het vlees helemaal konden weerstaan. Vooral tijdens het BBQseizoen was het lastig, maar aan het eind van de zomer organiseerden we een vega BBQ en niemand heeft het vlees gemist!
 • Ons autogebruik drastisch terug dringen
  Dit is helaas niet bepaald gelukt. Jon-Benjamins werk is verhuisd naar een locatie buiten Zwolle dus hij zit nu elke werkdag langer in de auto. Vet balen, het is met het OV ook niet te bereiken om 7:00 ’s ochtends.
 • Meer blogs schrijven dan in 2018
  Ook dit goede voornemen is falikant mislukt. Ik denk dat mijn blogs van 2019 letterlijk op 1 hand te tellen zijn. Dit had alles te maken met mijn besluit om een opleiding te doen. Dit jaar wordt beter, beloofd!
 • Ons leven verder minimaliseren
  Dit voornemen gaat lekker, we hebben echt heel veel spullen opgeruimd en weg gedaan. Ook proberen we op andere gebieden ons leven te versimpelen zoals de contacten die we hebben, onze agenda en mailboxen.

Een score van 50% dat is niet zo best, ik hoop dat ik beter zal scoren met de doelen we dit jaar voor onszelf stellen.

Goede voornemens 2020

 • Een dankboek bijhouden
  Dankzij mijn depressie ben ik er achter gekomen dat geluk een keuze is. Een keuze die je elke keer opnieuw moet maken. Optimisme is een vaardigheid die je kan leren. Een mooie manier om positiever in het leven te staan is dankbaar zijn voor de dingen die je hebt. Daarom wil ik nu een heel jaar lang een dankboek bij houden. Hier ga ik elke dag in schrijven waarvoor ik dankbaar ben die dag.
 • Wasbare luiers weer oppakken
  Het afgelopen jaar zijn de plastic luiers er langzaam ingeslopen. De overbroekjes begonnen te lekken en zijn aan vervanging toe, maar Voske leek bijna zindelijk dus we vonden het zonde om de investering te doen. Helaas is het met de zindelijkheid nog niet gelukt. Ondertussen kunnen we maar beter wel die investering doen.

 • Gezonder leven
  Beiden vinden we gezondheid steeds belangrijker worden. Wanneer je kinderen krijgt wordt je opeens aan je eigen sterfelijkheid herinnerd. Voor mij betekend gezonder leven meer bewegen (ik heb me altijd verzet tegen het concept sport, maar ben nu verliefd geworden op yoga) en voor JB betekend gezonder leven stoppen met roken (wat hij nu gedaan heeft) en minder alcohol drinken. Daarnaast investeren we beiden in gezonder eten in huis halen.

 • Onze transport uitstoot verlagen
  Deze nemen we gewoon mee van volgend jaar. We gaan ons best doen om het dit jaar wel te laten slagen. We willen sowieso investeren in een zuiniger autootje.

 • Ons hart volgen
  Hoe zonde is het om aan het einde van je leven terug te kijken op een leven gevuld met dingen die je helemaal niet leuk of belangrijk vind? Ik denk dat het belangrijk is om je hart te volgen. Ook al is het soms eng, moet je er wat gemakken voor opzij schuiven en wordt je raar aangekeken anderen.

  Voor ons betekend ons hart volgen:
  – Meer tijd voor ons gezin
  – Meer tijd voor onze hobby’s
  – Meer tijd voor onze honden
  – Meer tijd in de natuur

  Hoe genereer je meer tijd als er ook gewerkt moet worden? Hier zijn we nog niet helemaal over uit, maar we zijn niet bang om hier drastische keuzes in te maken. Later zal ik jullie hier meer over vertellen.

  We wensen jullie allemaal een fantastisch 2020 toe.

  Liefs,
  Lotje namens de Hedendaagse Hippies