Selecteer een pagina

Van de week vroeg een buurvrouw aan mij welke maat kleding Voske op het moment heeft. Ze heeft namelijk nog kleertje’s over die haar dochtertje niet meer past. Ik mag ze wel hebben van haar, want anders moet ze ze weggooien en dat vindt ze zonde. Uiteraard was ik erg blij met haar lieve aanbod en prees ik mijzelf gelukkig met zulke betrokken buren, maar ik was toch enigszins geschokt door wat ze zei. Zijn er werkelijk mensen die goede kleding weggooien? Ik kon er met mijn pet even niet bij. Natuurlijk heb ik dit niet tegen onze aardige buuf gezegd en haar bedankt en verteld dat ik de kleding graag van haar overneem. Ik vind eigenlijk dat ik alweer veel te veel kleren voor Voske heb, maar dat geeft niet. Ik weet dat ik bij de weggeef- of kringloopwinkel iemand anders er vast heel blij mee kan maken. Ik vindt het zo mooi dat er een plek is waar je spullen die je zelf niet nodig hebt heen kan brengen zodat iemand anders er nog gebruik van kan maken.

Upcycle

Al ver voor dat we begonnen met ons zerowaste experiment vond ik het weggooien van spullen al heel erg zonde, maar nu ik me veel bewuster ben van wat er met ons afval gebeurt vind ik het nog veel erger. Ook spullen die kapot zijn kunnen nog nieuw leven ingeblazen krijgen. Een kapotte jas kan gemaakt worden, van een versleten spijkerbroek kan een leuk rokje gemaakt worden en een oud T-shirt kan worden omgetoverd tot een handige macarme tas voor je groente en fruit.

Ook voor grondstoffen

recyclen gaat naast over het steeds hergebruiken van spullen ook over het hergebruik van grondstoffen. Want als een kledingstuk zover kapot is dat je er niks nieuws van kan maken dan nog kan de grondstof worden hergebruikt. Hier in Zwolle is er een textielvervezelaar bij ons afvalverwerkingsbedrijf. Deze machine hakselt als het ware oude kleding en textiel helemaal fijn en van deze nieuwe grondstof kunnen weer nieuwe producten gemaakt worden. Maar ook andere grondstoffen kunnen worden herbebruikt. Vooral metalen zijn erg geschikt om oneindig te hergebruiken denk bijvoorbeeld aan het goud wat in mobiele telefoons zit en conserve blikken. Ook plastic kan steeds beter gerecycled worden, alleen het probleem met plastic is dat er zo veel verschillende soorten zijn. Niet alle soorten kunnen gebruikt worden om iets nieuws van te maken en het scheiden van de soorten is ook nog eens een hele klus.

Recyclen is niet genoeg

Hoe goed we tegenwoordig ook ons best doen om dingen te recyclen in Nederland het is helaas niet genoeg. Hier in Nederland zitten we namelijk aan het einde van de productie keten. Wij zijn de consumenten die dag in dag uit verleid worden om zoveel mogelijk spullen te kopen. Tijdens de productie van deze spullen komt veel eerder in de productieketen veel meer afval vrij dan wij hier in het westen hebben. Helaas is afval niet het enige nadelige effect lager in de productieketen. Voor onze berg spullen worden complete oerwouden gekapt, rivieren vergiftigd en worden er aan de lopende band mensenrechten geschonden. Dit filmpje over ‘the story of stuff’ illustreert heel mooi wat voor impact onze spullen hebben en waarom een lineair systeem totaal ongunstig is.

Bloeien niet groeien

Gisteren zat ik de tegenlicht aflevering over het nieuwe economische model van Kate Raworth, de donut economie, te kijken. Deze aflevering had ik al eerder gezien, maar ook nu bleef het me boeien. Kate geeft een geweldig model als oplossing voor het probleem van de lineaire productieketen die streeft naar oneindige groei. Kate is econome en legt in Tegenlicht uit dat streven naar oneindige groei niet haalbaar is. Ze zegt dat als je naar de natuur kijk je geen dingen tegen komt die oneindig door groeien. In de natuur groeit iets om tot bloei te komen. Daarom moet ons economisch model veranderd worden. Kate stelt een model voor in de vorm van een donut (zie afbeelding). De donut afgebeeld als een groene ring is de bloei waarin onze economie zou moeten komen. Deze groene donut heeft een sociale fundering en een ecologisch plafond.

Groen en sociaal

De sociale fundering is gebaseerd op de universele rechten van de mens. Alle mensen op aarde hebben recht op een goede gezondheid, voedsel, water, vrede, etc. Het ecologisch plafond wordt gevormd door wat onze planeet, onze leefomgeving, aan kan. Er moet dus voor worden gezorgd dat onze economie niet zorgt voor dingen als klimaatverandering, luchtvervuiling, verzuring van de oceanen en een verlies aan biodiversiteit. Zolang niet alle mensen op aarde kunnen rekenen op deze basis zitten we niet in de groene donut. Hoe je als consument er voor kan zorgen dat je zelf in de groene donut terecht kan komen lijkt mij heel simpel. Houdt je gewoon aan de twee vuist regels: Beperk de aankoop van producten die mensen uitputten en beperk de aankoop van producten die de planeet uitputten. Ik vindt dit echt een geweldig model en wil er heel graag meer over leren. Het is daarom ook heel fijn dat ik het boek over de donut economie van mijn lieve nicht mag lenen.

Wat kan jij doen?

Ben jij net als ik na het kijken van dit filmpje over de story of stuff ook lichtelijk depressief geworden? Misschien was je je er niet van bewust dat jou koopgedrag zoveel impact had op de wereld en voel je je nu lichtelijk schuldig (en een beetje misselijk). Maar bedenk ook dat dat betekend dat je juist heel veel invloed kan hebben op een positieve manier. Waarom zou die impact wat je hebt perse negatief moeten zijn, kan je die impact juist niet omdraaien naar wat positiefs? Wat Kate Raworth zegt in de tegenlicht aflevering. Ja jij kan invloed hebben, wellicht voelt het als een kleine druppel in een oceaan, maar elke verandering begint met kleine druppels! Dus wat kan jij doen?

1. Stop met ‘single-use’ plastic

Dit is echt een hele overduidelijke, maar het heeft wat tijd nodig om je aan je nieuwe leefstijl te wennen. Stop gewoon met het gebruiken van plastic wat je na 1 keer gebruiken weer in de afvalbak flikkert. Denk hierbij aan plastic koffiebekertjes, rietjes, plastic verpakkingen en plastic tasjes. Voor al deze dingen zijn er zoveel alternatieven. Ik zal binnenkort meer tips delen en alternatieven met jullie delen. Het beste is om je eerst bewust te worden van je gebruik van ‘single-use’ plastic dus denk maar ‘fuck dit was er weer 1’ op het moment dat je je koffiebeker (ook de kartonnen variant heeft een plastic laagje!) in de afvalbak gooit. Zoals Kate Raworth zegt in Tegenlicht onze kleinkinderen zullen later versteld staan van het feit dat we zo met spullen om zijn gegaan.

2. Scheidt je afval

Om te voorkomen dat je afval hup gelijk de verbrandingsoven in gaat en daar zorgt voor allerlei vervuiling, kun jij er voor zorgen dat een deel van je afval word gerecycled. Hiervoor is het belangrijk dat je dus je afval goed scheidt. Papier in de oud papierbak, want hier kan nieuw papier en karton van gemaakt worden. Groente, fruit en tuinafval doe je in de groenbak want hier wordt compost van gemaakt. Glas breng je naar de glasbak zodat er nieuw glas van gemaakt kan worden. En zoek uit wat er in jou gemeente in de plastic container mag. Bij ons mogen daar bijvoorbeeld ook het blik en drinkkartons in. Tot slot is het ook fijn als je oude en kapotte kleding bij een kledingbak inlevert. Ook als het kapot is kan het dan hergebruikt worden en gaat het naar de textielvervezelaar.

3. Koop alleen dingen die je echt nodig hebt

Als je kijk naar de huidige trends van zerowaste, minimalisme en essentialisme is het voor steeds meer mensen vanzelf sprekend aan het worden om alleen dingen in huis te halen die ze echt nodig hebben. Ik weet nog wel dat ik vroeger ook graag ging winkelen om het winkelen, maar dat vindt ik nu toch zo iets raars. Door de stad slenteren om iets te kopen. Ik kom nu meestal naar de stad met een specifiek doel voor ogen, en ja soms wordt ik ook verleidt en koop ik iets wat ik eigenlijk niet nodig heb. Gelukkig komt dit steeds minder vaak voor.

4. Koop duurzame en eerlijke producten

Zoals ik eerder al noemde is het belangrijk om producten te kopen die zorgen voor de sociale fundatie en rekening houden met het ecologische plafond. Er zijn zoveel mooie alternatieven voor alledaagse dingen die wel duurzaam, uit de streek of biologisch en fairtrade zijn. Het lijkt mij een leuke uitdaging om voor jullie een complete lijst te maken met duurzame alternatieven! Hier gaat wel even wat werk in zitten, maar het lijkt mij een fijn naslagwerk. Dus als jullie nog leuke duurzame merken of producten kennen laat het mij weten!

Wees een van die vele druppels in een grote en imponerende oceaan en begin gewoon met liever zijn voor onze aarde en haar bewoners.